Mød din dommerkollega: Jan Kirkensgaard, 49 år. Hjerting
Dommer i jyllandsserien, lokalt.
Hvor længe har du været og hvorfor blev du dommer?
Jeg har været fodbolddommer i næsten 25 år.
Jeg besluttede mig for at blive fodbolddommer fordi jeg døjede med overbelastningsskader de sidste år som fodboldspiller og fordi jeg troede på at jeg havde evnerne til at blive en god fodbolddommer.
Ligeledes er fodbolden mit boldspil – og jeg mente fortsat at kunne være ”part of the game” som fodbolddommer.
Hvad laver du når du ikke dømmer fodbold?
Når jeg ikke dømmer passer jeg mit civile arbejde som direktør for et mindre lokalt pengeinstitut ved Skjern – et af de mindste selvstændige pengeinstitutter i Danmark. Min arbejdsplads hedder Faster Andelskasse. Herudover er jeg direktør og bestyrelsesmedlem for et It selskab, som indkøber serviceydelser for et 2 cifret millionbeløb for 6 danske pengeinstitutter.
Når mit arbejde ikke optager min tid passer jeg mine opgaver som formand for dommerklubben. Det gør jeg med stor glæde og de seneste næsten 5 år har være udfordrende og lærerige som formand.
Ikke mindst er jeg far til Mie (19 år) og Mikkel (15 år). som begge har den samme interesse fodbolden, som jeg har. Mie er desuden fodbolddommer og medlem af Sydvestjysk Fodbolddommerklub.
Jeg er gift med Dorte på 20. år.
Du er udvikler her lokalt – hvad motiverer dig i dette arbejde, kan du anbefale andre at gå i denne retning og hvad gør du for at blive en endnu bedre udvikler?
Det er en stor glæde at få lov til at arbejde med andre dommerkolleger – og ikke mindst være med til at hjælpe dem til at blive bedre fodbolddommere og gøre dem mere sikre og bevidste om deres mange gode forcer og hjælpe dem til at udvikle og/eller forbedre evner.
Jeg har tillagt mig et motto som vores dygtige udvikler, som dog nu har stoppet sin karriere – Karl Lambek -lærte mig.
”Den som tror sig færdig udlært – er ikke udlært men færdig.”
For at blive en bedre udvikler deltager jeg gerne i andres udvikling og lytter til deres udviklinger og forsøger at lære af deres evner og erfaringer. Ligeledes deltager jeg i udviklerkurser for at bliver bedre til det at være udvikler.
Ikke mindst lytter jeg altid til de dommer som jeg udvikler – de har ofte en vinkel eller en oplevelse ”ude på banen” som kan være anderledes end min – og det giver mulighed for refleksion i forhold til deres præstationer og min vurdering af deres præstation.
Som udvikler skal du forsøge at finde 3 udviklings- og 3 fastholdelsespunkter, når du “kigger” på en dommer. Hvis du reflekterer over de lokale udviklere – hvilke 3 udviklings og 3 fastholdelsespunkter vil du give dem og hvorfor?
Generelt syntes jeg faktisk at vores lokale dommere og også udviklere har et fint niveau. Dette er min vurdering ud fra min egen tid som DS-dommer /liniedommer i divisionerne – og ikke mindst, når jeg kom i andre dommerklubber.
Jeg syntes at det er svært at give ”vurderinger” af andre udviklere – ikke mindst fordi jeg faktisk ikke har oplevet alle udvikle dommere.
Jeg vil hellere sige hvad vi generelt er gode til ud fra egne oplevelser og ud fra kolleger udsagn.
Vores udviklere er gode til samtalerne – dvs. at der faktisk normalt er en reel dialog og feedback til dommeren. Vores udviklere er også gode til at give den rigtige karakter – og vi tænker over hvorfor vi giver den dommer karakteren, men også tænker over hvorledes den bør ”afleveres”.
Et udviklingspunkt er måske at vi skal bruge karakterskalaen mere, når der nu engang gives karakterer. Vi har en tendens til at ligge omkring karakteren 5, men det er en generel udfordring for udviklere i hele Jylland.
Ligeledes kan vi sikkert blive ”skarpere” på at rette visse ting ved dommerne og ikke mindst linjedommerne,
Hvad er din sportsmæssige baggrund?
Min sportsmæssige baggrund er oprindelig fodbold, som helt ung. Herefter trænede jeg en længere periode Taekwondo . Omkring de 18 år startede jeg op med at spille fodbold på et lukket hold i Spangsbjerg IF og spillede her i 6 år. Reelt indtil jeg begyndte at dømme fodbold.
I dag er min passion dommergerningen og herudover træner jeg i Fitness.dk 4 – 5 gange i ugen – primært om morgenen, hvor specielt elite spinning har min store interesse.
Har du et favorithold i Superligaen og hvem bliver dansk mester 2014/2015?
Jeg følger det lokale hold – EFB, men tror ikke jeg har nok tilhængerpotentiale, som de mest fanatiske, men jeg holder da med superligaholdet, når jeg er på stadion, men har nok et mere nuanceret forhold til kampene med baggrund i dommergerningen end mange andre tilskuere.
Når du ser fodbold i tv nationalt eller internationalt – hvilken fodbolddommer syntes du gør det rigtig godt og hvorfor?
Nationalt har jeg oplevet at enkelte dommere i superligaen i år har dømt mindre godt uden at det tilsyneladende har haft konsekvenser, men jeg vælger mere at fokusere på at vores lokale dommer på højeste niveau – Jørgen Nielsen – gør det rigtig fornuftigt – og jeg er stolt over at Jørgen er blevet en så dygtig dommer.
Jeg mener at det gavner vores dommerklub. Når jeg så tillægger at vores oprindelige dommerkollega, Jens Maae, også er en dygtig superliga dommer, så er det jo skønt at se fodbold på højeste plan.
I det henseende må vi heller ikke glemme at vores dommermedlem Ole Kronlykke er linjedommer på højeste plan og godt på vej til at skabe sig en international karriere som linjedommer. Herudover har vi faktisk en del dygtige dommere i divisionsrækkerne og Allan Nørager Hansen, som en dygtig divisions linjedommer.
Internationalt har jeg har faktisk ikke nogen præferencer. Jeg syntes faktisk flere dommere gør det rigtig godt internationalt.
Hvordan forbereder du dig til den kommende sæson – både fysisk og teoretisk?
Jeg er i gang med at bygge formen op via spinningen og opstarter her primo med lidt løbeture. Min udfordring er et dårlig højre knæ, som løbetræning skal tilpasses fornuftigt til.
Teoretisk starter jeg op med repeteringen nu og læser løbende op på teorien, men tager gerne bogen frem, når jeg er i tvivl om et eller andet eller lige skal tjekke op på noget.
Generalforsamlingen i Sydvestjysk Fodbolddommerklub nærmer sig – den afholdes 25. februar 2015 på Agerbæk Hotel. Hvad glædede dig mest og hvad skuffede dig som formand i det forgangene år?
Jeg ser frem til generalforsamlingen hvert år. Det er den endelige afslutning på et forenings år og det er jo her ”man står til regnskab” som bestyrelse og formand.
Det har glædet mig meget at vi igen i år, overordnet set, har haft et godt sammenhold i klubben. Men desværre har vi ikke helt det sociale sammenhold i forhold til aktiviteter, som både bestyrelsen og jeg håber på. Dog var det positivt at vi sluttede året af med en hyggelig og god julefrokost med fin opbakning. Her var der mange som gik glip af det en social fed aften.
På minussiden – altså hvad der skuffede mig mest – kommer vi ikke udenom det faktum at vores dygtige medlem Finn Lambek 2 gange skulle opleve at blive behandlet urimeligt og forkert. Jeg anerkender at vi ingen ret til at bestemme i en anden organisation, men måden det skete på omkring Finn’s fyring var skuffende. At Finn så senere på året bliver bragt i spil som formand til JFU og bliver svigtet af tidligere gode dommerkolleger – og en del af ledelsen af DFU blander sig i valget af formand for JFU var uværdigt.
Jeg sætter Finn Lambek højt både som dommerkollega og menneske – og i ordets bedste forstand ønsker jeg lige præcis ham et godt nytår.
Hvordan ser fremtiden ud for Sydvestjysk Fodbolddommerklub og bestyrelsen, og hvilke dommerfaglige emner og aktiviteter mener du er vigtige at arbejde med i 2015?
Jeg mener at Sydvestjysk Fodbolddommerklub har en god fremtid foran sig, men det kræver en indsats af bestyrelsen, men ikke mindst at medlemmerne selv deltager i vores både faglige og sociale aktiviteter for at fastholde værdien af medlemsskabet.
Jeg syntes at den nye tøjaftale viser at de danske dommere kan og vil skabe værdi for de dommere, som er medlem af en dommerklub, men også vores teoriaftener, aktiviteterne giver det nødvendige grundlag for sammenhold.
Dommerfaglige emne nummer et er helt klart konflikthåndtering og bedre forståelse af spillernes reaktioner og adfærd – herunder sproget. Dette taget ud fra de kampe, som i 2014 blev stoppet, men også i forhold til vores nødvendige udvikling, som fodbolddommere i en konstant skiftende tid.
Hvad har været dine største og sjoveste oplevelser som fodbolddommer?
Jeg har faktisk ikke en, men flere gode oplevelser. Faktisk er der rigtig mange sat overfor få dårlige.
En specielt oplevelser havde jeg som nyere yngre dommer i Ribe i en serie 2 kamp, hvor vores tidligere dommerkollega Steen Bruun løb ud til en tilskuer som konstant råbte af hans kendelser. Det var et lokal opgør mod Hviding og der var rigtig mange til fodbold. Steen løb ud til denne Ribe tilskuer i samme side hvor jeg linjedommer og spurgte højt den tilskuer om han havde betalt for at stå der og råbe af dommerne.
Det bekræftende den råbende tilskuer at det havde han – og det sagde han meget højt. Så sagde Steen meget højt til ham ”så må du gerne råbe ad mig” og løb væk – tilskuerne skreg ad grin og den råbende tilskuer sagde ikke et ord derfra.
Et klap på skulderen er altid rart at få – du har nu muligheden – hvem vil du give et anerkendende klap på skulderen i dommerklubben?
Jeg syntes at der er rigtig mange gode kolleger – og også mange som bør have et ”skulderklap” for deres store indsats både som kolleger og mennesker.
Mit skulderklap skal dog gå til Finn Lambek – jeg håber at han får et godt år og at han vil føle at vores dommerklub er hans platform ud i dommerverdenen.
Finn er den dygtigste og mest kompetente dommerudvikler, som jeg kender. Hans udviklinger er præget af hans menneskekendskab og både faglig såvel som teoretisk indsigt.
Personligt er han en god kollega, som altid er der for dommerklubben og kollegerne.
Jeg sender Stafetten videre til vores dommerkollega:
Allan Nørager Hansen fordi han er klubbens næstformand og fordi han er et stort aktiv for dommerklubben med hans store arbejde omkring bl.a. arrangementer osv. J