Stafetten – Serkan Korkmaz
Din Dommerkollega: (Navn, alder og hjemby)
Jeg hedder Serkan Korkmaz. Jeg er 20 år og kommer fra Esbjerg.
Hvor længe har du været dommer og hvorfor blev du dommer?
Jeg tog dommerkortet tilbage i februar 2017 sammen med min gode ven Andreas Wittrup, hvor jeg på daværende tidspunkt var 16 år. Jeg var altid den der brokkede sig til dommeren, fordi jeg troede jeg kendte reglerne, og det endte derfor altid ud i ca. 10 gule kort pr. halv sæson. Det var derfor på tide at se fodbolden fra en anden vinkel og derfor blev dommerkortet taget.
Hvad laver du når du ikke dømmer fodbold?
Jeg er lige nu i gang med 2. semester på bygningskonstruktøruddanelsen i Esbjerg. Derudover er jeg pizzamand 1-2 gange om ugen.
Hvilke oplevelser vil du fremhæve som særligt positive igennem din tid som dommer?
Jeg har haft rigtig mange positive oplevelser igennem min tid som dommer. Hvis jeg skal plukke et par stykker ud, så er det helt klart efter man har haft en udvikling. Ligemeget om det var en god eller knap så god kamp, så er det altid dejligt at få den dialog med udvikleren og sine linjedommere, hvor man i sidste ende får positiv feedback, som man kan bruge senere hen. Derudover har jeg fået rigtig mange gode oplevelser til de sociale aktiviteter og arrangementer dommerklubben har stået for. Blandt andet generalforsamling og teoriaftener med Morten Bruun og Alfred Rossen. Det er altid sjovt at snakke om loven med sine kollegaer.
Du er jo et af vores talenter og en del af RTG (Regionale Talentgruppe). Hvad gør du får at blive en bedre fodbolddommer – teoretisk og i forhold til den praktiske dommergerning?
Jeg ser rigtig mange fodboldkampe og prøver i den sammenhæng, at bruge lovens ord i forbindelse med de forskellige kendelser. Derudover har jeg også brugt meget tid på at se UEFA-Clips, som er en stor hjælp til den store teoritest i RTG. Ellers er der lovbogen, som jeg har læst mere og mere end førhen. Lovbogen er både en stor hjælp til den store teoritest, men også efter ens udviklinger, hvor det er vigtigt man bruger de rigtige ord. I forhold til den praktiske dommergerning prøver jeg at være åben. Både overfor udviklere, men også mine kollegaer, så jeg kan få den bedste hjælp som mulig.
Hvilke temaer før, under og efter kampe, synes du er vigtige at have fokus på?
Inden kampen er det vigtigt at være forberedt. Det er vigtigt at man indstiller hjernen og ikke tænker på andet. Det er vigtigt man udarbejder en velformuleret gameplan til kampen, så man har et overblik over holdene, men også en plan at gå ud fra. Derudover er det vigtigt, at man sender en sms til sine linjedommere dagen inden og fortæller de vigtige oplysninger, som f.eks. hvilken farve man skal dømme i. Så forberedelse er helt klart et vigtigt tema at have styr på inden kampen. Under kampen arbejder og fokuserer jeg meget på ledelse, fordi jeg mener det er et af vigtigste temaer at have styr på under kampen. Derudover er koncentration og rolighed også to vigtige temaer, så man undgår at miste fokus under kampen. Efter kampen er det vigtigt at have fokus på det mentale. Jeg prøver at komme hurtig videre efter en dårlig kamp, så det ikke påvirker mig i den næste kamp.
Hvad er det bedste råd du har fået som dommer? Og hvilket vil du give videre til nye dommere?
Jeg har igennem min dommertid fået rigtig mange råd af udviklere og kollegaer. Men det bedste råd, er nok at være klar fra start til sin kamp. Det betyder rigtig meget man allerede dagen inden er mentalt klar, så man ikke sidder og har problemer med kæresten eller tænker på lektier eller noget helt tredje. Det er derfor vigtigt at være klar fra start og være forberedt, så man ikke får en dårlig start i kampen, som kan påvirke de resterende mange minutter. Så at være klar fra start, er helt sikkert et råd jeg vil give videre til de nye dommere.