Mød din dommerkollega: Michael Isaksen, 45 år. Vejle.
Dømmer i Jyllandsserien (Danmarksserien som LD)
Hvor længe har du været og hvorfor blev du dommer?
Jeg tog dommerkortet i København i december 1988 og har derfor lige overstået min 26 sæson. Jeg blev dommer for at få noget motion, tjene lidt penge (var Elev i København), samt bibeholde kontakten til fodbolden da jeg ikke selv kunne spille mere. Jeg har vel alt i alt dømt en sted mellem 1300 og 1500 kampe.
Hvad er det bedste ved at være dommer – hvad motiverer dig og hvor ofte dømmer du?
Det bedste er motionen, den friske luft, kontakten med fodbolden, dommerkollegaerne og det at give noget tilbage til fodbolden. Dømmer alt mellem 1 og 5 kampe om ugen i højsæsonen. Om vinteren står den på lidt indendørs bold samt Futsal.
Hvad laver du når du ikke dømmer fodbold?
Jeg arbejder hos Bring Express i Kolding, som er et firma i transportbranchen, hvor jeg har en kombineret kontor/lagerstilling som i det næste års tid bliver til en ren disponent stilling.
Løber en tur, være sammen med mine børn, ser engang imellem dommerkollegaer dømme, går ture i skoven ellers afslapning.
Hvilke oplevelser som fodbolddommer husker du bedst?
Der er mange forskellige oplevelser, men den jeg husker bedst er nok nogle år tilbage i tiden, da jeg boede og dømmede i Fredericia. Her havde vi en lokal turnering med divisionshold som deltagere. Vi stillede op som LD og så kunne dommeren være en Superligadommer.
Til en kamp var jeg LD for Finn Lambek, det regnede og vi gjorde en god figur, vi fik et par øl efter kampen og snakken gik lystigt. Vi gik ind for at se den anden kamp som skulle spilles og her var det Bjarne Søbye der dømte, men han gik i stykker. Det endte så med at jeg måtte ind og klæde om igen, gå ind og dømme 2. halvleg i øsende regnvejr – endda lige efter hyggeligt samvær i omklædningsrummet efter den første kamp!
Du deltager som dommer til fodboldcups om sommeren – kan du anbefale andre kollegaer hertil og hvorfor?
Det kan stærkt anbefales, man får masser af gode oplevelser, sociale oplevelser, dømt nogle kampe og ikke mindst møder andre hold/dommere, skaber nye kontakter og opfrisker gamle kontakter
Hvorfor er du medlem af en fodbolddommerklub – hvad bruger du dit medlemskab og dermed netværk til?
Jeg er medlem fordi jeg godt kan lide at have kontakten med mine kollegaer, går meget op i det sociale, deltager i klubbens arrangementer. Netværket er primært brugt til hygge, snak og ikke mindst at blive en bedre dommer
Hvordan ser fremtiden ud som fodbolddommer for dig nu hvor du er flyttet til Vejle?
Den ligner nok meget som tidligere. Jeg ser ikke nogen forskel i at være flyttet, andet end at det er nye klubber man skal komme i/dømme, møde nye kollegaer, lære nye kollegaer at kende. Bliver selvfølgelig svært at deltage ligeså meget i arrangementer, men vil gøre alt for at deltage i det omfang jeg kan, da Sydvestjysk er en rigtig god dommerklub som gør meget for sine medlemmer, afholder mange arrangementer og har et rigtig godt social omgang kollegaerne imellem.
Du har været medlem i flere forskellige dommerklubber – hvilke dommerklubber har du været medlem i?
Ja det er blevet til en del. Tog dommerkortet i Københavns dommerklub, været i 2 år i Sønderjydsk dommerklub, ½ år i Vejle og 20 år i Fredericia Dommerklub, som blev lagt sammen med Kolding og i dag hedder Sydøstjysk Dommerklub og så nu lidt over 1½ år i Sydvestjysk Fodbolddommerklub.
Jeg har primært skiftet dommerklub fordi jeg har skiftet adresse og flyttet til en ny by.
Hvad kan du som rutineret og erfaren dommer bidrage med til dommerklubben?
Jeg kan bidrage med gode råd, erfaringsudveksling, hjælpe nye dommere/dommere som er på vej frem. Coache nye dommere/talenter.
Hvordan vil du beskrive en god fodbolddommer og hvilke ”værktøjer” er vigtige i forhold til afviklingen af fodboldkampe?
En god dommer er en dommer som ikke sætter sig selv i centrum, som forstår at få afviklet en kamp hvor alle parter er tilfredse. Tør dømme de ting der skal dømmes og ikke være bange for at de ”svære” beslutninger og som samtidig forstår at være neutral
Det vigtigste værktøj er nok kropssproget og kommunikationen imellem dommer og spillere.
Et ”klap på skulderen” er altid rart at få – du har nu muligheden for dette – hvem vil du give et sådan et i dommerklubben, og hvorfor?
NU er Dennis Christiansen og Preben Harmsen blevet nævnt, men jeg synes virkelig at de to personer virkelig fortjener et stort klap på skulderen for det store stykke arbejde som de begge to laver for at der skal blive afholdt arrangementer. Jeg har endnu ikke været i en dommerklub som har sådan 2 ildsjæle overfor det sociale aspekt i en dommerklub og det skal de begge have stor ros for. Dette er et meget vigtigt område for en dommerklub og deres bestræbelser for at bibeholde og udvikle dommerklubben.
Udover disse vil jeg også gerne rose bestyrelsen for det store stykke arbejde de laver for os dommere og ikke mindst det at formand Jan Kirkensgaard turde stå ved hans handlinger og udtalelser, det fremtvinger respekt J
Har du forslag til nye eller alternative aktiviteter i SFDK?
Synes det er svært at komme med nye forslag, for jeg synes virkelig at der bliver gjort noget for det sociale i klubben
Det eneste kunne nok være, at man holdt en fest en gang om året, hvor påhænget så blev inviteret med (som en tak for lån) for al den tid vi bruger på dommergerningen.
Du deltog i dommerklubbens nyligt afholdte afslutningsfest 2014 – hvad syntes du om aftenen og bør det gentages i samme form?
Det synes jeg absolut, selvom jeg spiste for meget, så synes jeg det var en virkelig god og hyggelig aften/nat, samt en masse god snak og masser af grin.
Jeg sender Stafetten videre til dommerkollega fordi…?
Jeg vil gerne sende Stafetten videre til Finn Lambek, da jeg altid har syntes at var en god dommer, ekseptionel god til 3. halvleg, god til at forklare sig når han er ude som udvikler, god til at tage sig af nye dommere/talenterne, men som også samtidig forstår at give os gamle og rutinerede dommere gode fif til hvordan vi kan blive bedre.
Finn er kendetegnet ved hans indgangsvinkel til dommergerningen som praktikeren som gerne vil have dommeren til at være praktiker i stedet for teoretiker, selvom han også synes dette er vigtigt.